Italyan oshxonasi – bu Italiyaning an’anaviy oshxonasi bo’lib, dunyoga o’zining pitsa va spaghetti kabi taomlari bilan ma’lum va mashxurdir. Italyan oshxonasi asosida rimliklar, yunonlar, langobardlar, arablar va qachonlardir Italiyada yashagan boshqa xalqlarning madaniy ta’siri ostida tarixan shakllangan ko’p asrlik an’analari yotadi.
Italyan oshxonasiga xos mahsulotlar
Italyan oshxonasi, asosan, O’rtayer dengizi hududiga xos bo’lgan mahsulotlar bilan xarakterlanadi va shu orqali italyan oshxonasining boshqa millat oshxonalaridan farqlaydi. Italyan oshxonasida ishlatiladigan mahsulotlar qatoriga quyidagilar kiradi:
Mashxur taom va ichimliklar
Taomlar
Gazak
Desertlar
Ichimliklar
Italiya ichki hududiy oshxonlalari
Rim
Rim oshxonasi, asosan, Rim Kampaniyasidan keluvchi mavsumiy masaliqlarga tayanadi va taomlarni tayyorlash yetarlicha osonligi bilan ajralib turadi. Shu sababli Rim oshxonasida asosiy masaliqlar bu sabzavotlar (asosan no’xat, artishok va loviyalar), go’sht (qo’y va echki) va pishloq (pekirino romano va ricotta). Rim oshxonasiga xos ziravor bu strutto – cho’chqa yog’i.
Bazilikata
Bazilikata Italiyaning eng tog’li hududida joylashganligi (2/3 qismi tog’) sababli qishloq xo’jaligi yaxshi rivojlanmagan. Bazilikata oshxonasi o’z ichiga asosan to’yimli ovqatlarni oladi: sardakli (yog’li) sho’rva (piyova), mol go’shtli taomlar, dudlangan go’sht. Bazilikatada “provolone” pishlog’i tayyorlanadi.
Kalabriya
Kalabriya uch tomondan dengiz suvlari bilan yuviladi va faqat shimolda to’g’lar bilan yuzlashgan. Kalabriya oshxonasi asosan baliq va dengiz mahsulotlaridan iborat. Tunets va qilich-baliqli taomlar keng tarqalgan. Bu viloyatda apelsin, zaytun, limon va baqlajonlar keng yetishtiriladi. Desertga janubda joylashgan qo’shni davlatlarda keng tarqalgan anjir, asal va bodomli taomlar tortiladi.
Kampaniya
Pitsaning ona vatani bo’lmish Kampaniya poytaxti Neapolda yana ko’plab dunyoga mashxur taomlar tayyorlanadi. Aytishlariga qaraganda, quritilgan tomatlar ham o’sha yerdan tarqalgan ekan. Kampaniya oshxonasi taomlarga boy. Dengiz mahsulotlaridan qilingan taomlar anchagina mashxur. Kampaniyaga tegishli Kapri oroli mashxur italyan shokaladli torti va salati (pomidor, motsarella, rayhon) – Kaprezening vatani hisoblanadi.
Lombardiya
Lombardiya Shvetsariya bilan chegaradosh bo’lib, nafaqat Italiyaning, balki butun Yevropaning eng boy viloyatlaridan hisoblandi. Lombardiyada guruch va makkajo’xori yetishtiriladi. Biz tanishgan risotto alla milanese va polenta taomlarining, panettone desertining, kampari va amaretto likyorlarining, mascarpone, grana padana va gorgonzola pishloqlarining vatani Lombardiyadir.
Sardiniya
Sardiniya oshxonasining markazida tunets, ilonbaliq, omar va boshqa dengiz tuhfalari turadi. Bayramlar uchun tayyorlanadigan an’anaviy taom – sixda pishirilgan yosh cho’chqachadir. Sardiniya o’zining, asosan, asal, yong’oq va mevalardan iborat desertlari bilan ham mashxur. Pecorino sardo (Sardiniya pishlog’i) – pekorinoning bir turi.
Sitsiliya
Sitsiliya oshxonasi bu yerda ko’p asrlar hukmronlik qilgan ispan, arab va yunon oshxonalari elementlaridan iborat. Madaniy aralashish tufayli Sitsiliya oshxonasi ziravorlar (muskat yong’og’i, chinnigul, dolchin) va “ekzotik” meva-sabzavotlar (qovun, o’rik, sitrus mevalar, shirin qalampir) bilan tanishgan va hozirda ularni keng ishlatadi. Sitsiliya oshxonasini uch so’z bilan ifodalab bersa bo’ladi: pasta, pesce e pasticceria, ya’ni makaron, baliq va shirinliklar.
Toskana
Toskana viloyati dehqonchilik va chorvachilik uchun ajoyib maskandir. Mashxur taomlari cho’chqa, mol go’shti va yovvoyi qushlardan tayyorlanadi. Toskana taomlari orasida florensiya bifshteksi, cacciucco (kachchukko), krostini, ribollita, pansanella va boshqalar juda mashxur. Florensiyada katkorin do’lmasi “Lampredotto” aholi tomonidan tez tayyorlanib turiladi.
Venetsiya va Friuli-Venetsiya-Juliya
Venetsiya bilan qo’shni Friulida dengiz mahsulotlari va baliqdan tayyorlanadigan taomlar hamda polenta va risotto mashxur. “Risi e bisi” (no’xatli guruch) taomini ushbu hududlarga xos taom deb atasak bo’ladi.
Bu yerlarda italyan vinosining 20% ishlab chiqariladi.
Wikipedia ma'lumotlari asosida tayyorlandi
Chop etilgan sana: 25.12.2020
Mavzu yuzasidan